Despre noi

Muzeul Rezistenţei se doreşte a fi un concept cultural-ştiinţific de recuperare şi punere la dispoziţia publicului a memoriei luptei duse de poporul român împotriva dictaturii comuniste. Este vorba de un deziderat cultural, un ideal pentru a cărui concretizare vor fi necesare eforturi şi timp.
Demersul nostru porneşte de la o iniţiativă a fostului deţinut politic Constantin Iulian, care în 1993, sub egida AFDPR, a lansat acest concept, realizând într-o primă fază expoziţia – „Cartea prigonită” – în ruinele fostului sediu al Direcţiei a V-a a Securităţii din Piaţa Revoluţiei. Foştii deţinuţi politici au vrut să contracareze tezele exponenţilor fostei Securităţi, care încercau să acrediteze ideea că nu a existat o rezistenţă anticomunistă reală sau că aceasta a fost un fenomen marginal.
Finalitatea proiectului trebuia să fie cândva un mare muzeu al rezistenţei naţionale anticomuniste.
Anii au trecut, iar frământările pe care comunitatea foştilor luptători anticomunişti le-a cunoscut, au făcut ca proiectul să rămână doar un vis îngropat în uitare.
Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu doreşte să redea viaţă acestui demers pe care îl consideră deosebit de important pentru educarea tinerelor generaţii în spiritul cunoaşterii şi asumării trecutului recent.
Spaţiul sediului nostru central, construit prin eforturile foştilor deţinuţi politici şi ale exilului anticomunist, poate adăposti formula-pilot a acestui demers cultural. Formulă care va consta într-o amplă expoziţie permanentă. Dorim să punem în valoare numeroasele documente, publicatii, fotografii, înregistrări video şi audio, obiecte din lumea gulagului comunist sau care au aparţinut unor luptători anticomunişti. Beneficiem de sprijinul unor tineri voluntari cu experienţă în domeniile istoriei, muzeologiei şi sociologiei.
În realizarea muzeului, Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu va apela la parteneriatul şi consilierea AFDPR şi FRFDPLA, dar şi şi a unor prestigioase instituţii publice din domeniu, precum INST, IICCMER ş.a..

Concept cultural-ştiinţific de recuperare a memoriei rezistenţei anticomuniste