1 februarie 1958. Cumplita moarte a fraţilor Şuşman. Au ars, dar nu s-au predat…

În noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, ultimii combatanţi ai grupării de rezistenţă armată din masivul Vlădeasa – Munţii Apuseni, sunt încercuiţi de forţele de represiune în satul Traniş din comuna Valea Drăganului.

toader susman
Teodor ŞUŞMAN (junior), din Răchiţele, fiul lui Teodor Şuşman senior, absolvent al Liceului Militar din Târgu Mureş. Între 1949 şi 1958 face parte din grupul de rezistenţă din zona Răchiţele (condus de tatăl său până în 1951).

Ca urmare a informaţiilor obţinute prin intermediul unui agent infiltrat în apropierea fraţilor Şuşman, în dimineața de 2 februarie 1958, efective ale Ministerului de Interne și trupe de Securitate au descins în Traniș. Organele represive au percheziţionat casa, grajdul şi şura Romul Florea, unde se bănuia că sunt cei doi.

Romul Florea și soția sa, Floarea, au fost anchetați ore întregi, fără a divulga însă locul unde erau ascunși partizanii. În jurul orei 8,30, femeia  a fost dusă în grajd şi anchetată din nou, strigând că nu se sperie de ameninţări. Este cmomentul când securiştii ordonă unei trupe să pătrundă din nou în pod și să dea tot fânul jos.

visalom susman
Visalon ŞUŞMAN, din Răchiţele, fiul lui Teodor Şuşman senior, absolvent al Liceului “Simion Bărnuţiu” din Cluj. 1949-1958 – membru al grupului de rezistenţă din zona Răchiţele (condus de tatăl său până în 1951).

Ajunsă la gura podului, echipa a fost primită cu foc. Schimbul de focuri a durat aproape două ore, fraţii Şuşman fiind somaţi în mai julte rânduri să se predea. O echipă de şoc a Securităţii a încercat, în câteva rânduri, să pătrundă prin forţă, atacurile fiind respinse de fiecare dată.

Pentru intimidarea celor doi partizani, s-a dat foc la o căpiţă din spatele grajdului, fiind ameninţaţi că, dacă nu se vor preda, va fi incendiată construcţia, fapt care s-a şi întâmplat. În timpul incendiului, echipa de şoc a încercat din nou, de trei ori, să pătrundă, în speranţa că-i va captura pe luptători, dar risposta acestor aa continuat cu aceeaşi intensitate, deşi erau în flăcări.

A doua zi s-a efectuat identificarea cadavrelor de către gazde şi s-a făcut autopsia cadavrelor carbonizate, stabilindu-se oficial că „în urma autopsiei s-a stabilit că bandiții au ars de vii”. Ceea ce atrage atenţia însă la acest caz este, pe lângă dârzenia celor doi care, nu numai că au rezistat în continuare, în flăcări, nepredându-se dar nici sinucigându-se, este poziţia în care au încremenit cele două cadavre carbonizate, ceea ce i-a făcut pe foarte mulţi să creadă că au murit arşi de vii în poziţii de rugăciune (în genunchi, cu braţele împreunate şi ridicate), ceea ce ar putea constitui un exemplu de martiraj creştin rar întâlnit.

Prin moartea lui Avisalon și Teodor jr., grupul „Șușman” a încetat să existe, însă alte zeci de persoane au fost arestate şi condamnate sub acuzaţia de a-i fi susţinut pe partizani.

Material îngrijit de Florin Dobrescu

susman locul ars
Membri ai trupelor de Securitate pe locul grajdului în care au ars de vii fraţii Şuşman.

_________________________

sura susman

Amplasamentul grajdului unde au ars fraţii Şuşman. Imagine din arhivele Securităţii.

 

6 thoughts on “1 februarie 1958. Cumplita moarte a fraţilor Şuşman. Au ars, dar nu s-au predat…”

 1. Jegurile securiste,nici pănă în ziua de azi,n-au dispărut,au rădăcini adănci înfipte la noi în ROMĂNIA! Cine știe,căt v-om mai trăii și lupta ca să scăpăm de ei?!

 2. Ironia sortii face ca astfel de oameni adevarati, romani adevarati, sa piara cu miile in tara lor si comunistii ocupanti, romani, evrei, rusi siu de alea etnii sa traiasca bine mersi pe banii victimelor lor sau ai urmasilor acestora, care le platesc pensiile de invidiat. In tara aceasta,ideea de dreptate este una foarte … originala, dupa chipul si infatisarea celor care au croit-o.

 3. De ce martiraj crestin? Nu sunt religios, dar un om care lupta pentru un ideal politic nu poate fi numit martir crestin. Unii din rezistenta erau fosti ofiteri nazisti, altii erau fosti luptatori debusolati care nu s-au putut acomoda la viata necazona, unii au fost recrutati si indoctrinati inainte sa aiba discernamant(ma rog, nu erau majori), altii au fost doar luati de val si doar prea putini erau luptatori anticomunisti, insa toti dupa normele actuale au fost teroristi. De ce nu povestiti si episoadele in care luptatorii din rezistenta au omorat oameni pentru o pereche de pantaloni sau pentru simplul fapt ca erau angajati la “Cooperativa”. Sigur, nu toti din rezistenta erau criminali desi aveau arme, nu toti erau rai cum nu toti din Securitate erau comunisti, insa pentru o documentate istotica reala este bine ca aceste episoade sa nu fie trecute cu vederea si sa nu se uite ca razboiul, lupta armata nu are nimic sensibil sau poetic in ea. Acesti indivizi care impuscau ocazional militari in termen sau civili erau niste criminali de aceeasi factura cu Che Guevara, dar de alta orientare politica.

 4. Asa este , un pui de securit va spune ca tatal sau sau bunicul si-a facut doar datoria. Insa daca toti votantii din zilele noastre at fi la fel de adevarati Români ca si acestei partizani opozanti ai nedreptatiilor comuniste, cu siguranta nu ne mai conduceau astazi scursorile regimului securist, si nici mafiotii care au prosperat cu ajutorul ancestor mizerii umane care Inca iau pensii uriase doar pentru ca si-au facut acea zisa datorie , arestand, mutiland, ucigand acei oameni care s-au opus ferm si barbateste numai cum un om drept si dintr-o bucata se putea opune confiscarilor comuniste. Vanatorii de nazisti exists , vanatorii de securist unde sunt ? !!!

 5. Poziția Fraților este una tipica a celor care mor in acest fel, mă indoiesc ca au murit rugandu-se ci mai degraba zbierand dupa o ultima gura de aer, deasemenea din poze se poate observa ca locul unde se afla trupurile celor doi este langa fundatia sopronului iar lipsa cranilor ma face sa cred ca au fost incendiati si apoi impușcați, este lesne de inteles ca trupele comuniste nu au venit inarmate cu arme de calibru mic sau de vanatoare ci cu armanent militar.
  Crime au avut loc in toate taberele, indiferent ca purtau camasi cravate sau opinci, trebuie sa ai creierul foarte neted sa nu vezi asta.
  Este la fel de pueril sa crezi ca membrii taberelor nu au avut de ales, tot timpul vei avea, unii au ales sa puna o paine pe masa, altii au ales sa isi smulga inima din piept pentru ce insemna pamantul asta.
  Masinile de propaganda nu se opresc nicodata, talpa tarii ,desii, acum venita la oras si relativ educata, tot talpa ramane este dusa de nas la fel de usor ca si atunci, este simplu sa arati cu degetul(acum mai simplu ca nicodata) si sa strigi: Aia sunt de vina!

Leave a Reply