16 august 1952. Este executat la Jilava, Gheorghiţă Bălan.

16 august 1952. Este executat la Jilava, Gheorghiţă Bălan.

1295
0
SHARE

Gheorghiţă Bălan a fost unul dintre membrii organizaţiei de rezistenţă armată anticomunistă din Munţii Vrancei, condusă de fraţii Paragină şi Mihai Timaru.

După ce, în noaptea de 17 spre 18 octombrie 1949, Mihai Timaru şi Ion Paragină au fost arestaţi, ca urmare a unei trădător care a fugit şi pe care l-a descoperit Cristea Paragină, Securitatea a descoperit bordeiul partizanilor, de unde Cristea a reuşit să fugă, împreună cu Gheorghiţă Bălan, sub acoperirea focului deschis de Aurel Condrea. Cei doi s-au îndreptat spre Gura Lepşei, la cascada Putnei, adăpostindu-se în schitul de acolo. S-au mai ascuns şi în podul unei mori de apă, de pe unul dintre afluenţii Putnei.

Tot printr-o trădare, Securitatea a reuşit să dea şi de urma lor. Cristea a ieşit pe acoperişul morii, încercând, probabil, să se strecoare, alunecând spre streaşină. În momentul în care şi-a dat drumul spre pământ, o rafală de mitralieră i-a zburat automatul din mână, el rămânând agăţat în gardul de sârmă ghimpată.

Gheorghiţă Bălan a reuşit să se strecoare noaptea şi a continuat să colinde munţii, întâlnindu-le pe luptătorul Victor Lupşa. Împreună cu acesta, a organizat impresionanta răscoală din 23 iulie 1950, care a cutremurat Munţii Vrancei.

Capturat de Securitate, a fost condamnat la moarte şi executat, la Jilavae, la 16 august 1952.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY