1/2 Decembrie 1947. Arestarea grupului numit “Trotiliştii”.


In noaptea de 1 spre 2 decembrie 1947, este arestat grupul cunoscut sub numele “Trotilistii”, având în componenţă peste 200 de tineri national-taranisti dintre care mentionam: Diaconescu Ion, Puiu Ion, Adamescu N., Macarie Sergiu, Martin Nicolae, Nicolae Virgil, Adel Mircea, Biclea Gh., Berindei Ion, Ciato Mircea, Dumitrescu Alex., Dumitrescu llie, Dragomir Alex., Evolceanu Nicolae, Grasu Ion, Ionescu Nieolae-Galbeni, Nedelcu Gheorghe, Nistorescu Mircea, Oanta Nicolae, Petreanu Nicolae, Seramat Constantin, Tricorache Ecaterin, Tompea Ghita, Turcu Nicolae, Tomaziu Nicolae, Florescu Gica, Radulescu Ion. Acesti tineri erau organizati pentru a actiona si protesta impotriva arestarilor succesive ale opozantilor si fruntasilor politici din Partidul National Taranesc.
Cu ocazia procesului lui Iuliu Maniu, s-a recurs la imprastierea de manifeste cu ajutorul unor cutii aruncate in aer cu exploziv. Astfel de actiuni au avut loc in Obor, la Gara de Est, in Piata Natiunii si la Statuia Bratianu.
Hotararea de continuare a activitatii fusese luata imediat dupa dizolvarea Partidului National Taranesc. Un grup de actiune, din care faceau parte Alexandru Bratu, Sergiu Macarie, Nicolae Adamescu, Ion Diaconescu si Ion Puiu, s-a intalnit pe strada Fabrica de Chibrituri si a trecut la pregatirea activitatii in clandestinitate. De fapt, o masura in acest sens fusese luata imediat dupa alegerile din 19 noiembrie 1946, cand activitatea tineretului universitar se desfasura pe grupe, in toata Capitala, pentru a evita urmaririle Sigurantei Statului.
Arestarile “trolilistilor” s-au putut face ca urmare a infiltrarilor politiei prin fratii Stejarel si Paul Sava, care lucrau mana in mana cu Alexandru Dragulanescu.
Cu ocazia arestarilor, s-a descoperit si trotilul ce urma sa fie folosit si in alte imprejurari.
Printre cei arestati si condamnati s-au numarat: Alexandru Bratu, la 25 de ani (in contumacie); Ion Puiu, la 20 de ani; Ion Diaconescu si Nicolae Adamescu, la cate 15 ani; Nicolae Evolceanu, la 15 ani (in contumacie); Nicolae Martin, la 8 ani.

Leave a Reply